تاریخچه کاغذ پیوند ناگسستنی با فرهنگ و علم دارد.
جرقه ای که باعث اختراع کاغذ شد، ساده اما بسیار مهم بود.
انسان ها نیاز مبرمی داشتند، اینکه اطلاعات خاصی را به صورت مکتوب به یکدیگر منتقل کنند. اطلاعات باید روی یک رسانه سبک وزن و بادوام تنظیم می شد که به راحتی قابل حمل و نقل باشد. اختراع کاغذ باعث شد تا پاپیروس و کاغذ پوست با موادی جایگزین شوند که آسانتر و با ظهور تکنیکهای جدید تولید، ساخت آن ارزانتر بود.
ورود رسانه های دیجیتال شاید نقش اساسی کاغذ در گسترش دانش را پنهان کرده است اما نباید فراموش کرد که تا چند دهه پیش، انتشار هر ایده ای مستلزم یک برگه کاغذ بود.
جالب است بدانید که اولین مقاله تاریخچه کاغذ توسط دانشنامه کودکان Treccani در ایتالیا به این شکل آمده است: «ماده ای که برای گسترش ایده ها در زندگی روزمره ضروری است. در طول قرنها، کاغذ سهم عظیمی در پیشرفت داشته است، از مشارکت شهروندان در زندگی دموکراتیک گرفته تا افزایش سطح دانش و آموزش.»
تاریخ کاغذ آینه تکامل جامعه بشری در طول قرن ها بوده است، از انتشار دانش علمی و فلسفی تا گسترش آموزش تا ایجاد نوعی آگاهی سیاسی و تاریخی که باعث تولد دولت ملی مدرن شد.
تاریخچه کاغذ و ارتباط آن با ریشه های چینی
منابع اختراع تاریخچه کاغذ را به کای لون، یکی از مقامات دربار امپراتوری چین نسبت می دهند که در سال 105 پس از میلاد، شروع به تولید ورق های کاغذ از تکه های پارچه های کهنه، پوست درختان و تورهای ماهیگیری کرد. چینی ها قرن ها از راز کاغذ سازی محافظت می کردند تا اینکه در قرن ششم، اختراع آنها توسط راهب بودایی دام جینگ به ژاپن آورده شد. ژاپنی ها بلافاصله تکنیک های کاغذ سازی را آموختند و شروع به استفاده از خمیر حاصل از پوست درخت توت کردند تا خودشان این ماده گرانبها را تولید کنند.
تاریخ کاغذ پس از رسیدن به جهان عرب
جهان عرب اسرار در تاریخچه کاغذ سازی را در سال 751 پس از میلاد کشف کرد، زمانی که فرماندار کل خلافت بغداد دو کاغذساز چینی را در سمرقند دستگیر کرد و با کمک آنها کارخانه کاغذسازی را در شهر ازبکستان تأسیس کرد. از اینجا، با کمک فراوانی کنف و کتان، دو ماده خام با کیفیت بالا که برای تولید کاغذ مناسب است، تولید و به سایر شهرهای آسیا، به ویژه بغداد و دمشق فرستاده شد.
فرآیند ساخت کاغذی که اعراب به کار می بردند شامل گارنت کردن و خیساندن پارچه ها در آب برای به دست آوردن یک خمیر همگن بود که سپس الک می شد تا الیاف خیس شده از آب جدا شود. ورق های به دست آمده متعاقباً فشرده، خشک شده و در نهایت با لایه ای از نشاسته برنج پوشانده شدند تا پذیرای جوهر بیشتری باشند. در همین دوره، مردم مصر و شمال آفریقا نیز با استفاده از تکنیک های مشابهی که در جهان عرب به کار می رفت، شروع به ساخت کاغذ کردند.
تارخچه کاغذ در اروپا
تا قرن یازدهم بود که تاریخچه کاغذ با تسخیر سیسیل و اسپانیا توسط اعراب وارد اروپا شد. با این حال، کاغذ به سرعت در مقایسه با پوست ماده ای با کیفیت پایین تلقی شد، به طوری که در سال 1221، فردریک دوم، امپراتور روم مقدس، استفاده از آن را برای اسناد عمومی ممنوع کرد. نشاسته برنج در واقع منبع غذایی جذابی برای حشرات بود که به این معنی بود که ورق های کاغذ دوام زیادی نداشتند.
تاریخچه کاغذ تا حد زیادی مدیون کاغذسازان فابریانو، شهری کوچک در منطقه مارکه ایتالیا است که در قرن دوازدهم شروع به تولید کاغذ با استفاده از کتان و کنف کردند. این کاغذسازان با استفاده از تجهیزات و تکنیک های جدید تولید، نوآوری های مهمی را ارائه کردند:
آنها آسیاب کهنه را با استفاده از آسیاب های چکشی هیدرولیک مکانیزه کردند و زمان تولید خمیر را به میزان قابل توجهی کاهش دادند.
سپس شروع به چسباندن ورقه ها با ژلاتین کردند، افزودنی که حشرات آن را دوست نداشتند.
انواع کاغذ و فرمت های مختلفی را ایجاد کردند.
واترمارکینگ را اختراع کردند.
واترمارکینگ شامل استفاده از سیمهای فلزی برای افزودن تزیینات به کاغذ بود که با نگه داشتن ورق در مقابل نور نمایان میشدند و اجازه میدادند علامتها، امضاها، نشانهای کلیسایی و سایر نمادها درج شوند.
از قرن چهاردهم، کاغذسازی به سایر کشورهای اروپایی گسترش یافت و در پایان قرن پانزدهم، با اختراع چاپ متحرک، تولید شروع به رونق گرفت. کشف آمریکا و متعاقب آن استعمار اروپا، کاغذسازی را به دنیای جدید آورد. جالب اینجاست که مارک کورلانسکی در کتاب خود «کاغذ، صفحهبندی در طول تاریخ» حکایتی عجیب را نقل میکند: زمانی که مستعمرات آمریکای شمالی شورش کردند، همه کالاهای بریتانیا را تحریم کردند، به جز کاغذهای مرغوب تولید شده توسط کارخانههای کاغذ لندن.
کاغذ به عنوان وسیله ارتباط جمعی
تولید صنعتی تاریخچه کاغذ در قرن نوزدهم با گسترش روزنامههای کثیرالانتشار و اولین رمانهای پرفروش که به مقادیر زیادی سلولز ارزان نیاز داشت، آغاز شد. در سال 1797، لویی نیکلاس رابرت اولین ماشین Fourdrinier را ساخت که قادر به تولید ورقی به طول 60 سانتی متر بود. از آنجایی که تقاضا برای پارچه های کاغذسازی از عرضه پیشی گرفت، به دنبال مواد جایگزین مانند خمیر چوب بود. با توسعه تکنیک های جدید برای استخراج الیاف از درختان، قیمت کاغذ به شدت کاهش یافت و کاغذ به زودی محصول مصرف انبوه شد. تنها در بریتانیا، تولید کاغذ از 96000 تن در سال در سال 1861 به 648000 تن در سال 1900 افزایش یافت.
بار دیگر، تاریخ کاغذ و تاریخ بشریت از نزدیک در هم تنیده شدند، با گسترش کاغذ ارزان، کتاب و روزنامه در دسترس همگان قرار گرفت و منجر به اشاعه ی سواد در میان طبقات متوسط شد. اما تا پایان قرن گذشته بود که کاغذ برای مصارف دیگری مانند کاغذ توالت و بسته بندی، اسباب بازی ها و دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار گرفت.
اثرات زیست محیطی کاغذ و انتخاب های محیطی
تولید کاغذ از مقادیر قابل توجهی منابع طبیعی استفاده می کند، بین 2 تا 2.5 تن چوب و 30 تا 40 متر مکعب آب برای تولید یک تن کاغذ مورد نیاز است. علاوه بر این، برق و گاز متان برای تامین انرژی ماشینهای صنعتی مورد استفاده در مراحل مختلف تولید و بسته به نوع کاغذ، مجموعهای از افزودنیهای شیمیایی آلاینده مورد نیاز است. به همین دلیل است که در صورت امکان، انتخاب کاغذ پایدار یا بازیافتی برای کاهش اثرات زیست محیطی تولید کاغذ مهم است.
کاغذهای پایدار از سلولز چوبی که از جنگلهای تایید شده توسط شورای سرپرستی جنگلها سرچشمه میگیرد، ساخته میشود، جایی که استانداردهای زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی سختگیرانه اعمال میشود. از سوی دیگر، کاغذ بازیافتی از کاغذ بازیافتی ساخته شده است. با این حال، کلر مورد استفاده برای سفید کردن آن، و همچنین سایر افزودنی های شیمیایی مورد استفاده، به این معنی است که کاغذ بازیافتی اغلب آنطور که معمولا تصور می شود دوستدار محیط زیست نیست. برای اطمینان از اینکه محصولی واقعا دوستدار محیط زیست را انتخاب می کنید، کاغذی را با گواهی Ecolabel انتخاب کنید، برچسب کیفیت زیست محیطی اروپایی که به محصولات سازگار با محیط زیست اعطا می شود.
جایگزین های کاغذ
یک جایگزین عالی برای کاغذ سنتی، کاغذ Crush است که توسط کاغذسازان محترم ایتالیایی Favini تولید شده و از محصولات جانبی میوه و سبزیجات تهیه شده است. تولید این کاغذ نسبت به کاغذ سنتی 20 درصد کمتر انتشار دیاکسید کربن را منتشر میکند و تا 15 درصد سلولز کمتری مصرف میکند و برای بسیاری از کاربردها، از برچسبهای مواد غذایی و شراب گرفته تا کارتهای دعوت، کاتالوگها و بروشورها با کیفیت عالی مناسب است.
آخرین نوآوری Favini Remake است، کاغذی که از 25% برش های چرم، 40% سلولز بازیافتی و 35% الیاف سلولز بکر دارای گواهی FSC ساخته شده است. این یک ماده قابل بازیافت و کمپوست با کیفیت عالی است که برای چاپ نشریات پیچیده و بسته بندی های لوکس مناسب است.
یکی دیگر از جایگزین های عالی کنف است، ماده ای بسیار بادوام که از زمان های قدیم برای ساختن کاغذ، ابتدا چینی ها و بعداً توسط اعراب استفاده میشد است. کشت این گیاه نیازی به سموم دفع آفات ندارد و در هر هکتار 3 تا 4 برابر بیشتر از جنگل های سنتی فیبر دارد. اشکال اصلی آن هزینه پردازش خمیر کنف است که بسیار بالاتر از استخراج سلولزی معمولی است.
تاریخچه کاغذ در اینجا به پایان می رسد، اما ما مطمئن هستیم که به لطف تداوم نوآوری فنی، شگفتی های بیشتری در راه است! تاریخچه کاغذ هنوز به پایان نرسیده است و این مطالب جذاب و مفید تا سال ها با ما خواهد ماند.
مراحل تولید و ساخت کاغذ های امروزی
چوب یک ماده تجدید پذیر محسوب میشود که ترکیبی از ماده های سلولز و لیگنین(ماده چسبنده الیاف سلولز) و مقدار کمی رزین (صمغ گیاهی)و اسید های چرب است که در ساخت کاغذ های امروزی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
۱) تولید خمیر کاغذ از کندن پوست درخت با استوانه چرخشی و چیپس کردن چوب درخت آغز می شود.
۲) خمیر کردن: در تولید خمیر، ماده های سلولز و نیمه سلولز ها از لیگنین جدا می شوند و مواد دیگر مانند روغن و رزین از آن جدا می شود. به طور کلی دو روش پایه برای تهیه خمیرکاغذ وجود دارد. الف –خمیر سازی به روش شیمیایی، ب- خمیر سازی به روش مکانیکی
۳) استفاده از بخار در خمیر سازی
۴) سفید گری:یکی از مراحل مهم در شستن و سفید کردن میباشد که برای پاک سازی و تصفیه خمیر بکار می رود .
تمامی این مراحل می تواند در ماشین کاغذ انجام شود و در آخر جهت پوشش دادن کاغذ ها و برق انداختن آن از تیغه پوشش دهنده و غلتک ویژه برق انداختن استفاده می شود.
انواع کاغذ های مورد استفاده ی امروزی
کاغذ تحریر :
این نوع در چاپ کتاب و اوراق اداری مانند سربرگ ها، یادداشت ها و انواع پاکت مورد استفاده قرار میگیرد.
کاغذ گلاسه:
این نوع کاغد که به دو صورت یک رو و دو رو وجود دارد و سطح آن برای چاپ بهتر لعاب کاری شده تا برای پوستر و کارهای نفیس رنگی مورد استفاده قرار بگیرد.
کاغذ الوان یا تحریر رنگی:
جهت استفاده در نسخههای دوم و سوم فاکتور و کاغذ کادو مناسب است.
کاغذ پشت چسبدار:
این کاغذ به چسب آغشته میشود و از یک روکش سیلیکونی زیر آن استفاده میشود و بعد از چاپ برداشته میشود تا کاغذ روی سطوح مختلفقبلیت چسبندگی داشته باشد.
Pvcچسبدار:
این کاغذ یا ورق های چاپی از جنس pvc چسبدار هستند و مناسب چاپ برای محصولاتی میباشند که در معرض آب قرار میگیرند.
مقوای پشت طوسی:
به طور معمول جهت چاپ جعبه استفاده میشود.
مقوای پشت کرم:
شبیه مقوای پشت طوسی استبا این تفاوت که در موارد بهداشتی چون جعبه دارو و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرد.
مقوای فانتزی:
کارایی آن ها در چاپ، بیشتر برای کارت ویزیت، کارتهای تبریک و چیزهای از این قبیل هستند.
ایندربرد:
مقواهای خشک و محکمی هستند که درتولید آن از مواد بازیافتی استفاده شده و معمولا در ساخت جعبههایی با کیفیت بالاتر مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربن لس:
این نوع کاغذ تحریر سفید و الوان است که پس از تولید با ماده شیمیایی ترکیب میشود تا به آن قابلیت کپی کردن اضافه شود کاربرد آن مانند کاربن است و از آن در فرمهای چندلایه مورد استفاده قرار میگیرد.
کرافت:
در این نوع کاغذ که از خمیر چوب سولفاته تهیه شده که به رنگ قهوهای کم رنگ است و به طور نسبی مقاوم ، برای بستهبندی ها و گاهی در کارهای فانتزی به خصوص کارهای هنری متفاوت چون پوستر و غیره استفاده میشود.
فروشگاه اینترنتی پارسا پخش فقط یک فروشگاه اینترنتی نیست، ما اساساً تولید کننده هستیم و قریب به ۳۰ سال است که در کارگاه خود در بازار بزرگ تهران انواع محصولاتی مثل فاکتور فروش و قبض، اسناد ملکی، مالی و اداری، کاغذ کرافت، مقوا، کاغذ و اوراق اداری، پاکت و پاکت نامه و دفتر را تولید میکنیم.ما در اینجا علاوه بر فروش جزئی محصولات، تمام اقلام را به صورت عمده به مشتریان و همکاران خود در سراسر ایران ارائه میکنیم. از جمله مزایای خرید از پارسا پخش قیمت بسیار مناسب، کیفیت محصولات و تضمین در ارائه کالای اصل است.